Аннотация на русском языке: В статье приведены результаты оценки потребительских свойств и хранимоспособности йогуртов, доказывающие целесообразность их обогащения БАД «Эуфлорин-B» в целях придания синбиотических свойств. Установлено, что БАД «Эуфлорин-B» снижает вязкость и повышает кислотность йогурта в допустимых пределах, при этом, не оказывая отрицательного влияния на органолептические показатели и срок хранения продукта.
The summary in English: In the article there was presented the results of the evaluation of consumer properties and preservation capacity of yogurts, proving the expedience of their enrichment with additives "Euflorin-B" in order to impart synbiotic properties. It was installed that BAA "Euflorin-B" reduces the viscosity and increases the acidity of the yogurt within acceptable limits, while not exerting negative influence on organoleptic characteristics and shelf life of the product.
Ключевые слова:
йогурт, БАД «Эуфлорин-В», вязкость, кислотность.
Key words:
yogurt, BAA "Euflorin-B", viscosity, acidity.